Zulmir Bečević

Böcker

Du och jag mot världen

Det är sommar och han tänker att han ska skriva ett brev till Sveriges president och utlova högsta betyg i alla ämnen, bara hans pappa får komma hit. Men önskan om att vara till lags byts snart mot känslan av utanförskap. För inte så länge sedan var han bäst på fotboll och hade en tjej som han svurit trohet, men i det nya landet verkar inget han gör passa in. Och varför förstår inte omgivningen att det mörker han bär på inte kan suddas ut?

Du och jag mot världen är en smärtsam, men ändå en hoppfull berättelse om ett förlorat liv – ett liv som fortsätter i det gamla hemlandet, men som inte vill starta i det nya.


Avblattefieringsprocessen

Alen har just fyllt 15 och blir kallad till möte. Han måste börja en process. En Avblattefieringsprocess. För i det nya Sverige finns det inte plats för såna som han. Kort sagt, Alen ska bli svensk, helt svensk och inget annat än svensk. Annars är han illa ute.

Zulmir Bečević är tillbaka med en dystopisk men ändå humoristisk berättelse om att inte få plats i ett Sverige där ett främlingsfientligt parti har majoritet. En berättelse som sätter fingret på det absurda i att antingen höra till eller vara främmande. För vad innebär det egentligen att vara svensk?

Pressröster: Avblattefieringsprocessen

Pressröster

Utsedd till en av årets bästa böcker i Dagens Nyheter, Göteborgs Posten och Uppsala Nya Tidning:

“Det är inte det aktuella temat – det fascistiska Partiet har fått makten i Sverige och nu ska alla mörkhyade invandrare bli kulturellt försvenskade – som är bäst med Zulmir Becevics ”Avblattefieringsprocessen” utan de rörande karaktärerna och de perfekt valda detaljerna från en tonårsvardag. Femtonårige Alen garvar först åt sin avblattefierare men börjar snart desperat leta efter svenskheten.”
Dagens Nyheter

“En ungdomsbok så skrämmande rätt i sin tid – inte minst nu inför det stundande nyvalet. Läs Zulmir Becevics Avblattefieringsprocessen om du hyser den minsta tvekan om vad SD sysslar med i vårt land. Slagkraftigt och med narrens byxor uppdragna under armhålorna visar Becevic upp falskheten hos de berörda. För vem har rätten att kalla sig svensk?”
UNT

“En av årets viktigaste böcker.”
Camilla Jönsson, Hallandsposten

“Genom sin stringens blir Avblattefieringsprocessen en svidande vidräkning med det dunkla idéstoff som florerar i invandrarfientliga tankesmedjor. Och den upphöjer Zulmir Becevic till en framstående samtidsskildrare.”
Peter Grönborg, Smålandsposten

“Bečevićs språk är ohämmat infallsrikt, rappt och detaljskarpt, som när Alen antar att pensionärer brukar lukta ”antikt rakvatten, brännässlor, utspädd urin och förkylning.” Detta, i kombination med persongalleriet, blicken, känslan och den brännande aktualiteten gör Avblattefieringsprocessen till en av valhöstens mer angelägna böcker för ungdomar. Och rätt många vuxna därtill. /…/ en dystopisk, satirisk och brutalt humoristisk historia.”
Elin Ruuth, Norrbottens-Kuriren

“Bosnienfödda Becevic (han kom till Sverige som flykting 1992) visade sig redan i debuten med Resan som började med ett slut vara ett lås på dialog och oväntade vändningar. Han har inte blivit sämre sedan dess, och i årets Avblattefieringsprocessen firar han dessutom triumfer som satiriker.”
Petter Lindgren, Aftonbladet

“Om jag fick önska något så är det att ”Avblattefieringsprocessen” skulle bli obligatorisk läsning med efterföljande diskussion i de svenska högstadie- och gymnasieskolorna men också för våra politiker.”
Uppsala Nya Tidning

”…för tankarna till Kafkas Processen”.
Hanna Jedvik, GP

“En rapp och satirisk dystopi, med skarpa, diskussionsvänliga frågor om vem som är svensk. Det är kul, men skrattet blir aldrig ohejdat, verkligheten tar emot.”
Lina Kalmteg, Svenska Dagbladet

“En muntert kontrafaktisk berättelse om ett Sverige som inte finns. Ännu. Kanske. Eller?”
Dagens Nyheter

“Mycket läsvärd, men också viktig bok.”
Bibliotekstjänst

“Avblattefieringsprocessen är något så ovanligt som en framtidsskildring som är lika dystopisk som rolig. Författaren Zulmir Becevic berättar en snillrik historia om ett framtida Sverige där de nationalistiska idéerna gått överstyr. På ett smart och säkert sätt pekar han ut det märkliga i strävan efter ett enhetligt samhälle – för att inte tala om det svåra i att avgöra vad det egentligen är som är svenskt… Det här är en underhållande och tankeväckande bok. Läsningen får dig att skratta högt – samtidigt som skrattet då och då fastnar i halsen. Ibland är det nämligen otäckt lätt att känna igen sig.”
Barnens Bokklubb


Svenhammeds journaler

Svenhammeds föräldrar måste ha varit rubbade när de gav honom hans namn. Det tycker i alla fall Svenhammed, som förväntades bli pappa Muhammeds inträdesbiljett till Sverige och svenskarna. Han fick ena halvan av namnet från pappan och andra halvan från pappans favoritsekreterare på socialkontoret, Sven. Men med fötterna i två kulturer känner sig Svenhammed bara utanför. Därför börjar han skriva dagbok. Eller journal, som han säger. Dagböcker skriver bara fjantar. Här beskriver han sin vardag med sin galna pappa, sin galna släkt och längtan efter Emilia, den svenska, vackra, ouppnåeliga som bor bland de ”fina” människorna på andra sidan motorvägen, där gatorna är rena och husen mycket pampigare

Pressröster: Svenhammeds journaler

Pressröster

“Skriven med sådan livskraft och ursinne /…/ Svenhammeds journaler är helt lysande!”
SVT Go’kväll

“Det är fantastiskt, 180 sidor rakt på /…/ det är som en knytnäve!”
Gomorron Sverige, SVT

“Becevic slänger förorten rakt in i det svenska vardagsrummet – med stor precision rätt genom treglasfönstret så att splittret yr.”
Göteborgs Posten

“Becevics berättelse är fängslande med både nerv och spänning. Och i skildringen av vänskapens och kärlekens betydelse visar han hur gränser överskrids.”
SvD

“Språkligt är Becevic en överdängare: han avlyssnar lika lyhört föräldrarnas ordböjningar och syntax som han klockrent återger tonårsslangens alla vulgariteter /…/ Svenhammeds journaler är fängslande läsning.”
DN

“Angelägna och rappa journaler /…/ Svenhammeds journaler är som en termometer i det segregerade Sverige av idag…rappt och medryckande.”
Hallandsposten

“Jag börjar läsa – och kan inte sluta /…/ I tider när opinionsundersökningar visar att Sverigedemokraterna snart sitter i vår riksdag är Svenhammeds journaler mer relevant än någonsin.”
Sydsvenskan

“Jag har upplevt något som satt spår /…/ Svenhammed gestaltar detta liv, detta läge mellan svenskt och något annat, inte etniskt fixerbart, så att ensamheten, begränsningen och – ja det är svårt att undvika ordet – hopplösheten tränger sig innanför läsarens privata revir och tvingar honom eller henne att uppleva något Svenhammed upplever dagligen. Samtidigt får personer som annars lätt får etiketter färg och nyanser. Vänskapen mellan Svenhammed, mexikanske Chino och svenska Mjäll är uthållig och bjuder hopplösheten motstånd. Och under läsarens skinn växer en kunskap med potential att förändra världen.”
Bohusläningen


Resan som började med ett slut

Via en skranglig buss har Nino Izudinovic och hans familj flytt från kriget i Bosnien och hamnat i Sverige. Här börjar hans nya liv på flykting-förläggningen Doktorsgården, bland kompisarna Edo, Issa, Abdul, Pepsi och Flora. Det blir en kamp för överlevnad men också en tid av stark gemenskap. Och för att kunna imponera på brudarna bildar de bandet Svarta Skallar. Allt i väntan på det viktiga beskedet: stanna eller inte stanna?

Resan som började med ett slut är en rolig och gripande berättelse om att ryckas upp med rötterna, klara av tonåren och samtidigt anpassa sig till helt nya förhållanden.

Pressröster: Resan som började med ett slut

Pressröster

“Resan som började med ett slut måste läsas. Av ungdomar, deras föräldrar, och folk som arbetar med unga människor, förstås. Men även alla andra. Boken är nämligen infernaliskt bra.”
Ann Gäre, Sydsvenskan

“…är Resan som började med ett slut en brokigt vildvuxen solskenshistoria om människans anpassningsförmåga, berättad med imponerande spänst och infallsrikedom.”
Petter Lindgren, Aftonbladet

“Fängslande om familj som byter liv. Ninos historia fångar mig med en gång, hans enkla språk som flyter lätt och hans inbjudande ton när han berättar med en klockren ärlighet om känslan att komma som ny, vara flykting, vara svartskalle. …Bečevićs sätt att dela upp boken i dagboksliknande kapitel är en fullträff. Resan som började med ett slut är en viktig bok. Definitivt en bok för alla.”
Maria Karlsson, Hallandsposten

“Resan som började med ett slut är en av de bästa svenska ungdomsromanerna på mycket länge.”
Biblioteket, Sveriges Radio P1

”Zulmir Bečević har en stark författarröst och förmår på ett imponerande sätt gestalta och visa på invandrades utsatthet. Resan som började med ett slut är en angelägen ungdomsbok, en mycket lovande debut. Språket är friskt, frispråkigt, nyskapande och flera gånger inträngande detaljerat. Jag hoppas och tror att boken kommer att tilltala många ungdomar. Det är den värd.”
Eva Bejhed, Bohusläningen

”I boken får svartskallen chansen att berätta för oss vem han är och vilka drömmar han har. Och han gör det med bravur – rappt, humoristiskt, dråpligt, fräckt, och vemodigt. Berikande läsning!”
Ylva Liljeholm, Nerikes Allehanda

”Det är en viktig bok; om ungdomar, för ungdomar. Läs den!”
Ellen Eklind, Arbetarbladet

”Veckans bok.” ++++
ICA-Kuriren

”Det rör sig faktiskt om en klockren skildring av de tidiga tonåren: den första cigaretten, de första bråken, den första kyssen. Nino och hans gäng är tuffa killar som begår småbrott och stilar på skolan, men de är också småpojkar varav många har ett problematiskt förhållande till sina föräldrar. Och så har de ett band, Svarta Skallar, där Nino är sångare och frontfigur. Skildringen av den rena glädjen i det första uppträdandet får plats vid sidan av den maktlösa frustrationen när pappan börjar dricka. Det är roligt och sorgligt om vartannat, alltid träffsäkert.”

”Språket är ett kapitel för sig. Det är en mycket egensinnig blandning av gamla svenska uttryck som “hoppa ur skinnet” och en modern hiphopsvenska där man säger skit i varannan mening och förolämpar folk genom att kalla dem för nerpissade hundar. Så kallad “blattesvenska” förekommer nästan bara i dialogen, men bara nästan, och det bidrar till den egna stilen som Zulmir Bečević har fått till.”
Betyg: 8/10
Alice Thorburn, dagensbok.com

”Häftigt! Flytet funkar fint. Språket, såväl som invandrarjargongen som svenskan, ligger som väl valda kryddor runt en anrättning som är både besk och härligt hoppfull. Här finns galghumor och vanlig skojfriskhet blandad med djup tragik, kärlek, spänning, kulturkrockar och frän men välvillig kritik av den svenska invandrarpolitiken. Ingen bitterhet anas, bara en klarsyn som kan bli byggsten för framtiden. Nino, 13 år, och hans familj lyckas fly från kriget i Bosnien. De kommer till en flyktingförläggning i Göteborg. Allt som vi förväntar oss händer: småkriminalitet, rasism, utnyttjande, gängmotsättningar, men också roliga saker som när Abdul fick sin första utlösning och berättade för sina rättrogna muslimska föräldrar. Svenska Jessica ger Nino inte bara kärlek, utan också perspektiv på det nya landet – och sig själv. Ninos föräldrar har det svårt; modern anpassar sig mer än fadern vars stolthet inte riktigt klarar att han inte längre kan försörja sin familj. Härlig läsning för alla, inte minst de som är kritiska till invandrare.”
Uno Nilsson, Bibliotekstjänst

”När Zulmir Bečević var tio år fick hans dittills så harmoniska bosniska barndom ett abrupt slut. Hans familj tvingades fly från kriget och hamnade i Sverige. Hur det är att som barn utsättas för krig, förluster och sedan ett helt nytt och okänt land, vet han alltså. Det är nog därför som boken om Nino från Bosnien som växer upp till tonåring i Göteborg ger ett så äkta och självklart intryck. Zulmir Bečević är idag 24 år och detta är hans debutroman. Boken är fullständigt befriad från pedagogisk antirasism och just därför fungerar den som sådan. Humorn och den slängiga jargongen är så charmig att man faller totalt för såväl Nino som alla de andra svartskallarna i denna roliga, känslosamma och härliga berättelse om utanförskap, tonårskriser och svensk flyktingpolitik.”
Katrine Hamori, Bibliotekstjänst

“Zulmir Bečevićs ungdomsbok Resan som började med ett slut är en färgstark roman. Starka känslor, sorg men också hopp genomsyrar boken som är skriven på ett friskt språk där invandrardialogen ger en extra krydda.”
Dag Hedberg, Vestmanlands Läns Tidning

“Författaren fångar på pricken det mänskliga med både styrkor och tillkortakommanden. En mycket läsvärd bok som absolut rekommenderas.”
Carina Östbrant, Tidningen Folket

“Bečević har skrivit en bok som både roar och berör.”
Johan Werkmäster, GP

”Bečević är en av dem som hjälper oss att minnas början av 1990-talet, dagiskompisar och deras föräldrar, och att se nuet med lite andra ögon.”
Regine Nordström, Norrbottens-Kuriren


En i laget

Nyskrivna berättelser om fotboll, för ungdomar, av några av våra främsta författare, med en sak gemensamt kärleken till fotboll.

Här skildras lyckan i att få en plats i laget, och oron för att inte duga. Gemenskap och utanförskap, laganda och elitsatsningar. Missade straffar, magiska räddningar, drömmar, vänskap och allt annat som är viktigt.

Medverkande författare: Gunnar Ardelius, Zulmir Becevic, Martin Bengtsson, Åke Edwardson, Jack Hildén, Morgan Larsson, Patrik Lundberg, Johanna Nilsson, Ronnie Sandahl, Magnus Sjöholm, Malin Stehn, Jesper Tillberg, America Vera-Zavala, Jenny Wrangborg.


Utsatthetens röster

Barn och unga i samhällsvård har ofta en bristande tillit, inte bara till vuxenvärlden utan även till sina egna möjligheter. På vilka sätt påverkas självbilden och identiteten av det samhällsvårdande sammanhanget? Hur skapas mening kring det som har varit och det som ska komma?

I boken Utsatthetens röster framträder ett antal ungdomar vars självbilder har formats både av utsatthet och sam­hällets syn på dem som ­problematisk kategori. De betydelser dessa ungdomar tillskriver sina erfarenheter revideras och omtolkas i ett specifikt, ­institutionaliserat nu. Här är tillit ett sätt att skapa ­mening. En ny social ­identitet kan formas i en föreställning om en ­annan framtid.