Zulmir Bečević

Biografi

Zulmir Bečević, född 1982 i Orašje, Bosnien och Hercegovina, är en ung och firad författare. I media har han beskrivits som en berättare som överskrider gränser, utmanar förenklingar, suddar ut etiketter, och låter nyanser träda fram. 1992, som tioåring, kom han som krigsflykting till Sverige. Han har bland annat studerat statsvetenskap och freds- och konfliktforskning och varit praktikant vid Sveriges ambassad i Reykjavik. Våren 2006 tog han magisterexamen i statsvetenskap vid Linnéuniversitet.

Hösten 2006 debuterade Zulmir som författare med ungdomsromanen Resan som började med ett slut – av kritikerna förklarad som en av de bästa ungdomsromanerna på flera år. Resan som började med ett slut blev nominerad till priset Slangbellan för 2006 års bästa skönlitterära ungdomsboksdebut. Av Sveriges Författarförbund har Zulmir Bečević tilldelats resestipendium för unga, lovande författare, samt arbetsstipendium ur Sveriges författarfond. Resan som började med ett slut har översatts till bosniska. Hösten 2008 mottog han vid bokmässan i Göteborg Klas de Vylder stipendiet. 

Hans andra roman, Svenhammeds journaler, gavs ut 2009 och blev samma år nominerad till Augustpriset. Svenhammeds journaler har översatts till danska och norska samt dramatiserats vid Folkteatern Gävleborg. 2010 var hans novell Du och jag mot världen nominerad till Sveriges Radios Novellpris. 2012 mottog han Falkenberg kommuns kulturpris för sitt författarskap. 2014 tilldelades han Hallands Nyheters kulturpris. Hösten 2014 släpptes hans tredje roman, Avblattefieringsprocessen, och har hyllats i pressen som en av årets viktigaste böcker.

Zulmir Bečević är också filosofie doktor i Tema Barn. Han arbetar som lektor och forskare vid Institutionen för socialt arbete, Göteborgs universitet. Hans forskning handlar om unga människor i social utsatthet och deras livsberättelser.

Bio: UTMÄRKELSER

UTMÄRKELSER

2006 Nominering Slangbellan
2006 Resestipendium för unga, lovande författare, Sveriges Författarförbund
2007 Arbetsstipendium ur Sveriges författarfond
2008 Klas de Vylder stipendiet
2009 Nominering Augustpriset
2010 Nominering Sveriges Radios Novellpris
2012 Falkenberg kommuns Kulturpris
2014 Hallands Nyheters Kulturpris